Forrás: canva
Áfonyás pite
A napsütötte áfonyás pite az egyszerű nyári sütésed csúcspontja lehet. Ez a pite friss áfonyával és omlós, morzsolt tésztával készül, amely ízletesen megsütve és hidegen fogyasztva a legfinomabb. Ideális nyári desszert, amely a család összes tagjának szívébe belopja magát.
Hozzávalók
- 3 Csésze friss áfonya
- 1 Csésze kristálycukor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 csipet só
- 1 evőkanál citromlé
- 1 Csésze liszt
- 1⁄2 Csésze hideg vaj
- 1⁄4 Csésze barna cukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Eljárás
Szórjuk a cukrot, a kukoricakeményítőt és a sót az áfonyára, majd adjuk hozzá a citromlevet és keverjük össze.
Készítsük el a morzsolt tésztát: keverjük össze a lisztet, a hideg vajat, a barna cukrot és a vaníliás cukrot. A vajat morzsoljuk bele a lisztbe, amíg a keverék durván morzsalékos lesz.
Nyomjuk a tésztát egy 22 cm-es piteformába, majd kanalazzuk rá az áfonyás tölteléket.
A maradék tésztából formázzunk morzsákat és szórjuk a pite tetejére.
Keverjük össze a tojássárgáját és a tejet, majd kenjük meg ezzel a pite tetejét.
Süssük 200 Celsius-fokon kb. 45 percig. Tálalás előtt hagyjuk a pitét teljesen kihűlni.