Ciorba radauteana
A Ciorba radauteana eredetileg az északkeleti Romániai Rădăuţi régióból származó krémes csirkehúsleves. Burgonya, zöldségek és tejföl teszi igazán tartalmas és ízletessé. Gyönyörű arany színét a csirke húsából és a paprikából kapja.
Hozzávalók
- 1 nagy csirke (vagy csirke mell és comb)
- 2 ks közepes méretű hagyma
- 3 ks közepes méretű sárgarépa
- 5 Közepes méretű burgonya
- 1 Fej zeller
- 100 g Rizs
- 250 ml tejföl
- 1 ks tojássárgája
- 1 evőkanálnyi olaj
- 1 evőkanálnyi Paprika
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
A csirkét vágjuk kisebb darabokra és helyezzük egy nagyobb lábosba, adjunk hozzá vizet és forraljuk fel.
Amikor a víz felforr és kezd habos lenni, vegyük le a tűzhelyről és szűrjük le a vizet.
A leforrázott csirkét tegyük vissza a lábosba, öntsünk rá friss vizet, enyhén sózzuk meg, és lassú tűzön főzzük.
Eközben pucoljuk meg a zöldségeket és vágjuk kis darabokra. A hagymát aprítsuk finomra.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd pirítsuk meg benne a hagymát. Amint az üveges lesz, adjuk hozzá a sárgarépát és a zellert, majd pároljuk őket pár percig.
Szórjunk rá paprikát, és alaposan keverjük össze, majd vegyük le a tűzről.
Az elkészült zöldséges alapot adjuk hozzá a csirkéhez. Adjunk hozzá burgonyát és rizst is. Főzzük addig, míg a csirke megpuhul.
Keverjük össze a tejfölt a tojássárgájával, majd az így kapott krémmel sűrítsük be a levest.
Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal, majd rövid ideig még hagyjuk főni.
Tálalás előtt hagyjuk állni pár percig. Friss, finom kenyérrel tálaljuk.