Forrás: https://unsplash.com/s/photos/cherry
Hagyományos meggybefőtt
Ez a hagyományos magyar édesség finom, üde ízt kölcsönöz a reggeli kenyérnek.
Hozzávalók
- 1 kg meggy
- 500 g kristálycukor
- 2 evőkanál citromlé
- 1 ks fahéjrúd
- 4 szem szegfűszeg
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Eljárás
Mossuk meg a meggyszemeket, távolítsuk el a szárakat, majd tegyük bele őket egy nagy lábasba.
Keverjük össze a cukrot a citromlével, majd öntsük bele a lábasba a meggyeket és alaposan keverjük össze.
Tegyük a lábast közepes lángon a tűzhelyre, majd addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad és a meggyek szépen fényesek lesznek (kb. 15 perc).
Adjunk hozzá egy fahéjrudat, néhány szem szegfűszeget és egy teáskanál vaníliakivonatot, majd keverjük össze.
Főzzük tovább a meggyeket addig, amíg a lé kissé besűrűsödik és a meggyszemek megpuhulnak (kb. 1 óra).
Amikor elkészült, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ezután töltsük sterilizált befőttesüvegekbe és zárjuk le őket.