Forrás: Unsplash
Házi kenyér recept
A kenyérsütés egy hosszabb folyamat, de az eredmény mindenképpen megéri a várakozást.
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 10 g só
- 7 g instant élesztő
- 350 ml langyos víz
Eljárás
Keverjük össze a lisztet, a sót és az élesztőt egy nagy tálban.
Adagoljuk hozzá a langyos vizet és keverjük össze kanállal, amíg az összetevők összeának.
Amikor már nehezen keverhető kezdjük el dagasztani kézzel.
Dagasztás közben fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék vizet, amíg a tészta sima, rugalmas és nem ragad a kézhez.
Helyezzük a tésztát egy tiszta, lisztezett tálba, takarjuk le egy konyharuhával vagy műanyagfóliával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1,52 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
Amikor a tészta megkelt, helyezzük vissza a munkalapra gyúrjuk át még egyszer, hogy kifordítsuk belőle a levegőt.
Alaktsunk a tésztából egy cipót, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni még 30 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra.
Vágjunk néhány bevágást a kenyér tetejébe forró pengével vagy késsel.
A kenyér tetejét is cseppentsük meg vízzel, majd tegyük a sütőbe középső rácsra.
Süssük kb. 30-35 percig, amíg a kenyér szép aranybarna lesz, és ha megkopogtatjuk, üres hangot ad.
Vegyük ki a kenyert a sütőből, és hűtsük ki rácsra téve.