:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/UvVcEyDkkQL982Ckd4O4/2062787212e2d7449202cf6a691a7d.jpeg)
Forrás: Pixabay: tiburi
Kökénylekvár
A receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal tökéletes lett. A kulcs a lassú főzés, ami sok időt vesz igénybe, de megéri a végeredményt!
Hozzávalók
- 2 kg kökény
- 11⁄2 kg kristálycukor
- 1⁄2 citrom leve
- 2 l víz
Tápértékek és ár
Eljárás
Első lépésként a kökényt alaposan megmossuk, majd hagyjuk megszáradni. Ha tehát van rá idő, még jobb, ha már előző nap fagyasztóba tesszük a kökényt. A gyümölcsök fagyasztott állapota nem csak megkönnyíti a szárítást, de a lekvár ízén is javít.
A megmosott és lecsöpögtetett kökényeket áttörjük vagy turmixgépben összegyúrjuk. Így sokkal intenzívebb ízt kapunk és kevesebb a veszteség.
Az így áttört kökényeket vizet öntünk, felmelegítjük, majd lassú tűzön főzzük 20-30 percig. Itt fontos, hogy ne legyen túl erős a tűz, ne égjen oda a kökény.
A főtt kökényt leszűrjük, a magjaitól megszabadítjuk. A citromlével ízesítjük, visszaöntjük a lábasba, cukrot adunk hozzá, majd elkezdjük ismét főzni. Itt ügyeljünk arra, hogy a cukor jól feloldódjon.
A kökénylekvárt addig főzzük tovább, míg már sűrű nem lesz. Vigyázat, ne égessem oda, kavargassuk rendszeresen!
A kész lekvárt forrón töltsük steril üvegekbe, így sokáig eltartható lesz. Egy szuper tipp: ha nincs sterilizáló gépünk, az üvegeket tegyük 100 °C-os sütőbe 10 percre, majd töltsük meg őket a forró lekvárral.
Oszd meg a receptet másokkal
Reels
ÚjA legújabb receptek
A legújabb receptek
Reels
ÚjKedvenc receptek
Top kategóriák
Kökénylekvár
A receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal tökéletes lett. A kulcs a lassú főzés, ami sok időt vesz igénybe, de megéri a végeredményt!
Első lépésként a kökényt alaposan megmossuk, majd hagyjuk megszáradni. Ha tehát van rá idő, még jobb, ha már előző nap fagyasztóba tesszük a kökényt. A gyümölcsök fagyasztott állapota nem csak megkönnyíti a szárítást, de a lekvár ízén is javít.
A megmosott és lecsöpögtetett kökényeket áttörjük vagy turmixgépben összegyúrjuk. Így sokkal intenzívebb ízt kapunk és kevesebb a veszteség.
Az így áttört kökényeket vizet öntünk, felmelegítjük, majd lassú tűzön főzzük 20-30 percig. Itt fontos, hogy ne legyen túl erős a tűz, ne égjen oda a kökény.
A főtt kökényt leszűrjük, a magjaitól megszabadítjuk. A citromlével ízesítjük, visszaöntjük a lábasba, cukrot adunk hozzá, majd elkezdjük ismét főzni. Itt ügyeljünk arra, hogy a cukor jól feloldódjon.
A kökénylekvárt addig főzzük tovább, míg már sűrű nem lesz. Vigyázat, ne égessem oda, kavargassuk rendszeresen!
A kész lekvárt forrón töltsük steril üvegekbe, így sokáig eltartható lesz. Egy szuper tipp: ha nincs sterilizáló gépünk, az üvegeket tegyük 100 °C-os sütőbe 10 percre, majd töltsük meg őket a forró lekvárral.
Hogyan készítetted ezt a receptet?