HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: tiburi

Kökénylekvár

A receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal tökéletes lett. A kulcs a lassú főzés, ami sok időt vesz igénybe, de megéri a végeredményt!

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 2 kg kökény Hozzáadott
  • 112 kg kristálycukor Hozzáadott
  • 12 citrom leve Hozzáadott
  • 2 l víz Hozzáadott

Tápértékek és ár

Az oldal megfelelő működéséhez kapcsolja ki a hirdetések blokkolását a böngészőjében.

HIRDETŐ

Eljárás

180 perc.
1. Lépés

Első lépésként a kökényt alaposan megmossuk, majd hagyjuk megszáradni. Ha tehát van rá idő, még jobb, ha már előző nap fagyasztóba tesszük a kökényt. A gyümölcsök fagyasztott állapota nem csak megkönnyíti a szárítást, de a lekvár ízén is javít.

2. Lépés

A megmosott és lecsöpögtetett kökényeket áttörjük vagy turmixgépben összegyúrjuk. Így sokkal intenzívebb ízt kapunk és kevesebb a veszteség.

3. Lépés

Az így áttört kökényeket vizet öntünk, felmelegítjük, majd lassú tűzön főzzük 20-30 percig. Itt fontos, hogy ne legyen túl erős a tűz, ne égjen oda a kökény.

4. Lépés

A főtt kökényt leszűrjük, a magjaitól megszabadítjuk. A citromlével ízesítjük, visszaöntjük a lábasba, cukrot adunk hozzá, majd elkezdjük ismét főzni. Itt ügyeljünk arra, hogy a cukor jól feloldódjon.

HIRDETŐ
5. Lépés

A kökénylekvárt addig főzzük tovább, míg már sűrű nem lesz. Vigyázat, ne égessem oda, kavargassuk rendszeresen!

6. Lépés

A kész lekvárt forrón töltsük steril üvegekbe, így sokáig eltartható lesz. Egy szuper tipp: ha nincs sterilizáló gépünk, az üvegeket tegyük 100 °C-os sütőbe 10 percre, majd töltsük meg őket a forró lekvárral.

Értékelje ezt a receptet

Tetszik ez a recept?

Hogyan készítetted ezt a receptet?

0 / 255
Fénykép hozzáadása

A legújabb receptek

HIRDETŐ
HIRDETŐ

A legújabb receptek

HIRDETŐ
HIRDETŐ

Reels

Új

Top kategóriák

Mascarpone

141 receptek

Olcsó ételek

503 receptek

Karfiol

66 receptek

Brokkoli

71 receptek

Húsételek

1231 receptek

Borsó

142 receptek

Késői reggeli

311 receptek

Ebéd

2588 receptek
Recipe author image vedresbogi

Kökénylekvár

A receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal tökéletes lett. A kulcs a lassú főzés, ami sok időt vesz igénybe, de megéri a végeredményt!

180
Percek
4
Adagok száma
Eljárás
1. Lépés

Első lépésként a kökényt alaposan megmossuk, majd hagyjuk megszáradni. Ha tehát van rá idő, még jobb, ha már előző nap fagyasztóba tesszük a kökényt. A gyümölcsök fagyasztott állapota nem csak megkönnyíti a szárítást, de a lekvár ízén is javít.

2. Lépés

A megmosott és lecsöpögtetett kökényeket áttörjük vagy turmixgépben összegyúrjuk. Így sokkal intenzívebb ízt kapunk és kevesebb a veszteség.

3. Lépés

Az így áttört kökényeket vizet öntünk, felmelegítjük, majd lassú tűzön főzzük 20-30 percig. Itt fontos, hogy ne legyen túl erős a tűz, ne égjen oda a kökény.

4. Lépés

A főtt kökényt leszűrjük, a magjaitól megszabadítjuk. A citromlével ízesítjük, visszaöntjük a lábasba, cukrot adunk hozzá, majd elkezdjük ismét főzni. Itt ügyeljünk arra, hogy a cukor jól feloldódjon.

5. Lépés

A kökénylekvárt addig főzzük tovább, míg már sűrű nem lesz. Vigyázat, ne égessem oda, kavargassuk rendszeresen!

6. Lépés

A kész lekvárt forrón töltsük steril üvegekbe, így sokáig eltartható lesz. Egy szuper tipp: ha nincs sterilizáló gépünk, az üvegeket tegyük 100 °C-os sütőbe 10 percre, majd töltsük meg őket a forró lekvárral.

Hozzávalók
2 kg
kökény
112 kg
kristálycukor
12 citrom
leve
2 l
víz