Könnyű és ízletes Zöldbabfőzelék
A zöldbabfőzelék egy klasszikus magyar étel, amelyet friss, zöldbabból készítünk. Egy könnyű és ízletes étel, amelyet általában főételként fogyasztunk, de akár köretként is tálalható.
Hozzávalók
- 500 g zöldbab
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál só
- friss petrezselyem vagy snidling a díszítéshez
Eljárás
A zöldbabokat alaposan mossuk meg és vágjuk le a végeiket. Ha a hüvelyek vastagok, akkor húzzuk le a fonalas részüket is.
Egy lábasban forraljunk fel sós vizet, majd adjuk hozzá a zöldbabokat. Főzzük kb. 10-15 percig, amíg megpuhulnak, de még enyhén roppanósak maradnak.
Közben egy másik lábasban olvasszuk fel az olajat, majd adjuk hozzá finomra vágott vöröshagymát, és pároljuk meg, amíg üveges lesz.
A párolt vöröshagymához adjuk hozzá a lisztet, és keverjük össze, hogy kialakuljon egy rántás. Pirítsuk 1-2 percig, majd öntsük fel fokozatosan a főzővizet a zöldbabokból, amíg egy sűrűbb, krémes állagú mártás nem lesz.
Adjuk hozzá a megfőzött zöldbabokat a mártáshoz, keverjük össze, majd főzzük még pár percig, amíg az ízek összeérnek.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a tejfölt. Ízlés szerint sózzuk meg.
A zöldbabfőzeléket forrón tálaljuk, és díszítsük friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.