Forrás: Youtube
Legfinomabb házi túrós kalács
Hozzávalók
Tészta
- 220 ml tej
- 50 g cukor
- 5 g vaníliás cukor
- 7 g szárazélesztő
- 1 csipet só
- 2 ks tojás
- 100 g tejföl
- 560 g liszt
- 80 g vaj
Töltelék
- 350 g túró
- 50 g cukor
- 20 g búzadara
- 40 g mazsola
- tetejére porcukor
- 1 ks tojás
Eljárás
Felmelegítjük a tejet és cukorral illetve vaníliás cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a száraz élesztőt, egy kevés sót, a tojásokat és a tejfölt, majd habverővel alaposan elkeverjük. Miután kihabosítottuk borítsuk bele a lisztet és jól dolgozzuk össze a tésztát. Ezután öntsük hozzá az olvasztott vajat ls keverjük bele ezt is. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük duplájára.
A töltelékhez a túrót, a tojássárgáját, a cukrot, a búzadarát és a mazsolát (ha valaki nem szereti nyugodtan elhagyhatjuk) keverjük össze.
A megkelt tésztánkat kinyújtjuk kb fél ceti vastagra, majd megkenjük a túrós masszával. A tésztát két oldalról egymásra hajtjuk és a végeket öszecsipkedjük, hogy ne follyon ki a tötelék. Egy pizzavágó segítségével 8 bucira vágjuk amiknek az összes oldalán összecsípkedjük a tésztát, majd nyolcas alakban megcsavarjuk a bucikat.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket és mindet megkenjük tojásfehérjével. 180 fokon 25-30 percig sütjük. Ha kivettük, olvasztott vajjal kenjük meg a tetejét a buciknak és hintsük meg porcukorral.