Nápolyi pizza
A nápolyi pizza a pizza őshazájából, Nápolyból származik. Az elkészítése óriási körültekintést igényel, a végeredmény pedig egy vékony, mégis rugalmas, szélén kissé megpuffadt, paradicsommal, sajttal, bazsalikommal és olívaolajjal beborított pizzalap.
Hozzávalók
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 325 ml víz
- 15 g konyhasó
- 10 g szárított élesztő
Topping:
- 400 g paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor friss bazsalikom
- 300 g mozzarella sajt
Eljárás
Tészta:
Keverjük össze a lisztet és az élesztőt egy nagy tálban.
Adjuk hozzá a vizet és a sót, majd dolgozzuk össze a hozzávalókat.
Gyúrjuk addig a tésztát, amíg ruganyos nem lesz.
Letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni a tésztát körülbelül 1 órán át.
Osztjuk 4 részre a tésztát, formázzuk gombóccá őket és hagyjuk újabb fél óráig kelni.
Topping és Sütés:
Melegítsük elő a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra. Ha van pizzakő, azt is helyezzük a sütőbe.
Keverjük össze a paradicsompürét, az apróra vágott fokhagymát, olívaolajat, sót és borsot.
Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra.
Kenjük meg a tésztát a paradicsomszósszal, szórjuk meg a mozzarellával és helyezzünk rá néhány bazsalikomlevelet.
Süssük a pizzát a sütő legfelső részén kb. 7-10 percig, amíg a széle aranybarna nem lesz.
Tálaljuk azonnal melegen.