Forrás: Pixabay: Zozz_
Pogácsa élesztő nélkül
Ez a pogácsa kellően omlós és finom lesz élesztő nélkül is. Az évek során számos alkalommal elkészítettem ezt a receptet, és mindig nagy sikere volt. Kiváló választás vendégvárónak, uzsonnára vagy csak egy egyszerű, otthon töltött napra.
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 3 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Eljárás
Összekeverés: Vegyük elő a tálat és a kanalat. Azt találtam, hogy a legjobb, ha a lisztet, a sót és a szódabikarbónát először összekeverjük. Ez segít eloszlatni ezeket az összetevőket, így nem alakulnak ki csomók a tésztában.
A vaj hozzáadása: Azután adjuk hozzá a vajat vagy a margarint. Az a személyes tapasztalatom, hogy, ha a vajat kis kockákra vágom és azután adom hozzá a liszthez, sokkal könnyebb dolgozni vele. A vaj elképesztő ízt ad a pogácsának, így ne sajnáld.
Tejföl és tojás hozzáadása: Ezután adjuk hozzá a tejszínt és a tojásokat. Itt az a tippem, hogy mindig először verd fel a tojásokat egy külön tálban, mielőtt hozzáadod a tésztához.
Gyúrás: A hozzávalókat addig kell keverni és gyúrni, amíg egynemű, nem ragadós tésztát nem kapunk. Ha a tészta ragacsos, akkor szükség esetén kevés lisztet adhatsz még hozzá.
Formázás: Az előkészített tésztából kisebb golyókat formálunk és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd felülről enyhén nyomkodjuk le az ujjainkkal.
Sütés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra és a pogácsákat 20 perc alatt aranybarnára sütjük.