Vargánya mártás
A Vargánya mártás egy ízletes, gombás étel, amely a fűszeres ízét a friss vargányának és a zöldfűszereknek köszönheti. Tegyük még gazdagabbá a házias ízek világával, és kössük össze a legfinomabb zöldségekkel. Kiválóan párosul húsokkal, halakkal vagy tésztával is.
Hozzávalók
- 30 dkg friss vargányagomba
- 2 ek olívaolaj
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl Tejszín
- só, őrölt fehér bors
- friss petrezselyemzöld
- 1 ek vaj
Eljárás
Tisztítsuk meg a vargányát, majd vágjuk vékony szeletekre. A hagymát aprítsuk fel, a fokhagymát préseljük össze.
Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, dinszteljük üvegesre.
Adjuk hozzá a vargányát, majd pirítsuk közepes hőfokon kb. 5 percig.
Öntsük hozzá a bort, forraljuk fel és hagyjuk, hogy a gomba felvegye a bor ízét.
Adjuk hozzá a tejszínt, majd a vajat. Fűszerezzük sóval, borssal, és szórjuk meg aprított petrezselyemmel.
Főzzük addig, amíg a mártás kellőképpen besűrűsödik.