Forrás: canva
Zellerkrémleves
Egy hideg téli estén nincs annál jobb, mint egy tál meleg, selymes zellerkrémleves. Egyik kedvencem a levesek közül, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és minden alkalommal, amikor megfőzöm, az illata bejárja az egész lakást.
Hozzávalók
- 500 g zeller
- 100 g vaj
- 1 Fej vöröshagyma
- 1 l zöldségleves alaplé
- 200 ml Tejszín
- só
- fehérbors
- 1 csokor Petrezselyem
Eljárás
Kezdjük a zeller megtisztításával és kis kockákra vágásával. Figyeljünk arra, hogy a zeller benne maradt szálait is távolítsuk el, hogy a levesünk igazán selymes legyen.
Egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát. Fontos, hogy közepes lángon pároljuk a hagymát, hogy ne égjen oda.
Miután a hagyma üvegesre párolódott, adjuk hozzá a zellerkockákat. Pároljuk őket a hagymával együtt 5-10 percig, míg a zeller is megpuhul és az ízek összeérnek.
Ezután öntsük hozzá a zöldségleves alaplevet és főzzük tovább, közepes lángon, körülbelül 20-25 percig, amíg a zeller teljesen megpuhul. Ne felejtsd el ellenőrző főzés közben, hogy a zeller megfelelően megpuhult-e!
Mikor a zeller már megfelelően puhára főtt, adjuk hozzá a tejszínt és botmixerrel pürésítsük le a levest. Arra figyeljünk, hogy a leves pürésítése után ne forraljuk tovább, mert a tejszín kicsapódhat. Próbáljuk ki, hogy szükséges-e sóval, borssal ízesíteni.
Tálaláskor szórjuk meg a levest friss, aprított petrezselyemmel.