Forrás: Radionphoto from Getty Images
Áfonya lekvár
Minden évben várom az áfonyaszezont, hogy elkészíthessem ezt a csábító lekvárt. Az édes-savanykás íz finoman illik a karácsonyi asztalra, de nem csak. Én személy szerint szívesen tálalom reggelire egy rozskenyérrel vagy desszertnek fagylalttal. Az alábbi receptet különösen azoknak ajánlom, akik legalább egyszer szeretnék kipróbálni a házi áfonyalekvárt.
Hozzávalók
- 1 kg friss áfonya
- 1 kg Cukor
- 1 citrom
- 1 l Vizek
Eljárás
Kezdjük az áfonya alapos megmosásával. Készítsünk elő egy nagy tál vizet, dobjuk bele az áfonyát, és lassan tegyük félre azokat, amelyek a felszínre úsznak - ezek sérültek, és nem jók a lekvárhoz. Tapasztalatom szerint ez a legfontosabb lépés, amely meghatározza a lekvár minőségét.
Ezután egy nagy lábosban feloldjuk a cukrot a vízben, hozzáadjuk az áfonyát, és kis lángon kb. 40 percig főzzük. Ne feledje, hogy időnként megkeverje, hogy a cukor ne égjen le a serpenyő aljára. Ez az egyik olyan alkalom, amikor különösen ébernek kell lenned.
Közben a citrom héját lehúzzuk, a levét kifacsarjuk. A héjat adjuk a forrásban lévő áfonyás keverékhez, és a legvégén adjuk hozzá a levét.
40 perc elteltével ellenőrizze a lekvár állagát. Ha túl folyós, főzzük még néhány percig. Ha megfelelő, távolítsa el a citromhéjat, és adja hozzá a citromlevet. Főzzük még 1-2 percig, majd kapcsoljuk le a tűzhelyet.
Tegye a lekvárt a felforralt üvegekbe, zárja le, és fordítsa fejjel lefelé. Hagyjuk kihűlni. Így a lekvár megfelelően tartós lesz, és egész évben állhat a kamrában.