Forrás: Canva
Almaecet
Házi almaecet.
Hozzávalók
- 10 db alma
- 10 teáskanál cukor
- Szűrt vagy forralt víz
Eljárás
Almáinkat megmossuk, megszárítjuk és a héjjal és magházzal együtt durvára reszeljük.
Keverjük össze a vizet a cukorral - fából készült spatulával vagy műanyag kanállal (nem fémből).
Az almákat egy nagy pohárba helyezzük és cukros vízzel öntjük le. Teljesen el kell merülniük.
A pohár torkolatát gázszőkével fedjük le, rögzítjük egy gumiszalaggal és hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten 2-3 hétig. Arra ügyeljünk, hogy a poharat ne tegyük napsugárzásnak kitett helyre. Idővel zselatinszerű, homályos bevonat (anyja) alakulhat ki a felületén. Ez a jelenség teljesen természetes.
2-3 hét után, amikor a folyadék édes-savanyú ecetszagot kap, itt az ideje leszűrni. Kiöntjük az almákat és a lepelét, a folyadékot visszatöltjük az edénybe és ismét lezárjuk gézzel és gumival.