Almás rétes egyszerűen
Amióta csak az eszemet tudom, minden születésnapomon, ünnepen vagy csak úgy, hétköznap, ha kedvem szottyan az édes finomsághoz, előveszem nagymamám receptjét erről a mennyei almás rétesről. Mindig ugyanaz az eredmény: puha, roppanós tészta, azon belül pedig, édes-savanyú almás töltelék. Ez a recept mindig biztos sikert arat a család körében.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 200 ml víz
- 1 teáskanál só
- 2 ks tojás
- 1 evőkanál olaj
- 500 g alma
- 100 g cukor
- 1 Csomag Fahéj
- citromlé
- vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Eljárás
Először a tészta hozzávalóit keverd össze egy nagy tálban. Kézzel gyúrd össze, ne ijedj meg, ha ragacsosnak tűnik - ez így van rendjén. A speciális tippem hozzá, hogy mindig kevesebb liszttel kezd, majd adagold hozzá folyamatosan, megakadályozva ezzel, hogy a tészta túl kemény legyen.
Ezután hagyd pihenni a tésztát legalább 30 percig, ez fontos lépés, hogy könnyen kinyújtható legyen. Közben készítsd el az almás tölteléket.
**Kitalálás**
Az almákat hámozd meg, majd reszeld le őket. Nagyon fontos, hogy ne túl apróra reszeld, hiszen az alma levét is tárolni szeretnénk a tésztában.
Az almákhoz add hozzá a cukrot, fahéjat, és egy kis citromlevet. A tapasztalatom szerint a citromlé kiemeli az almák ízét és frissességet ad a rétesnek.
**Hozzáadások / Alternatívák**
A töltelékbe hozzáadhatsz ízlés szerint diót, mazsolát vagy vaníliakivonatot. Ez utóbbi esetében javaslom, hogy csak kis mennyiséget adj hozzá, nehogy az erős vaníliaíz elnyomja az almainkat.
A receptben említett tészta elég lesz 2 nagy réteshez. Ha csak egyet szeretnél sütni, tedd a maradék tésztát a hűtőbe, és legközelebb, amikor kedved szottyan az édes finomsághoz, egy kis időt megtakarítasz magadnak.