Forrás: freepik
Diós kifli
Első ránézésre talán bonyolultnak tűnhet a diós kifli elkészítése, de ne aggódj: a végeredmény mindenképp minden fáradozást megér. Ha pedig valóban szeretnél autentikus magyar ízekkel meglepni valakit, akkor ezt a receptet neked találták ki!
Hozzávalók
- 500 g önserkentő liszt
- 200 g porcukor
- 200 g vaj
- 3 tojássárgája
- 1 Csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 200 g darált dió
- 100 g cukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- lekvár (pl. szilva)
- porcukor a tetejére
Eljárás
Először is győződjünk meg, hogy a vajat időben kivettük a hűtőből, hogy kellően puha legyen. Az édesítéshez én az eredeti receptben leírt porcukrot szoktam használni, de ha úgy gondolod, inkább használj nyírfacukrot a kevesebb szénhidráttartalom érdekében.
Az alap tésztához keverjük össze a lisztet a porcukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat és a tojássárgájakat. Belekerül a csomag sütőpor is, illetve egy csipetnyi só, hogy ne legyen túl édes a tészta.
A tésztát dolgozzuk össze, majd ha kész pihentessük 30 percig a hűtőben. Itt az amúgy türelmetlen típusoknak is ajánlom, ne hagyd ki ezt a lépést, hiszen a pihentetésnek köszönhetően sokkal könnyebb dolgozni a tésztával.
A diós töltelékhez keverjük össze a darált diót a cukorral és vaníliás cukorral. A darálásnál használj normal diót, ne pedig a boltban kapható darált változatot, hiszen az így sokkal zamatosabb lesz.
A tésztát nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki belőle a kifliket. Én olyan 5-6 cm széles kis háromszögeket szoktam formázni, de itt a lényeg, hogy ne legyen túl vastag, mert akkor nem lesz olyan finom a végeredmény.
A kiflik közepébe tehetünk egy kiskanállal lekvárt is a dió mellé, ez opcionális. Mindenképp ajánlom, hogy szilvalekvárt használj, az nagyon jól illik a dióhoz.
A kifliket előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 15-20 percig, majd melegében szórjuk meg őket porcukorral.