Forrás: margouillatphotos via iStockPhotos
Édes és savanyú sütőtök
Még mindig emlékszem, amikor először készítettem sütőtökös édes-savanyúságot. Egy baráti vacsorán ezt az ételt tettem az asztalra, és azonnal sikert aratott. Egy gyönyörű hokkaidói sütőtök szolgál ennek az egzotikus édes-savanyú ételnek az alapjául. Tökéletes őszi étel, tele finom fűszerekkel. Meglepően könnyen elkészíthető, és lenyűgözni fogja a vendégeket.
Hozzávalók
- 1 Hokkaido tök
- 100 g cukor
- 200 ml ecet
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 Darab Ginger
- 2 Tablespoon szójaszósz
- só és bors
- 2 Tablespoon olaj
- 150 ml víz
Eljárás
A sütőtökös édes-savanyú recept elkészítéséhez először vágja a sütőtököt falatnyi darabokra. A héját rajta hagyom, mivel az ehető a hokkaidói sütőtökben, és további tápanyagokat biztosít.
Hámozza meg és aprítsa finomra a hagymát és a fokhagymát. A gyömbért is lereszelem, hogy a lehető legtöbb ízt hozzam ki belőle.
Hevítse fel az olajat egy serpenyőben, majd pirítsa a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, amíg aranybarna és szép illatos nem lesz.
Adjuk hozzá a sütőtököt, és a fűszerekkel együtt röviden pirítsuk meg.
Adjuk hozzá a cukrot, az ecetet, a szójaszószt és a vizet, és keverjük jól össze. Hagyom, hogy a cukor teljesen feloldódjon, mielőtt a fedőt a serpenyőre teszem. Ezután közepes lángon körülbelül 20 percig pároljuk.
Sóval és borssal fűszerezzük. Amikor a sütőtök megpuhult, az étel elkészült.
A sütőtökös édes-savanyúságot szívesen tálalom basmati rizzsel. Tökéletes étel egy hangulatos otthoni estéhez, és igazi csemege a sütőtök szerelmeseinek!