Forrás: Freepik
Egyszerű finom sütőben sült sárgarépa
Ez az étel nemcsak a tányéron mutat élénk színekkel, hanem tele van édes, földes ízekkel, amelyekkel bárki újra beleszerethet a sárgarépába.
Hozzávalók
- 1 kg Sárgarépa, meghámozva és vastag csíkokra vágva
- 3 EL extra szűz olívaolaj
- Durva só, ízlés szerint
- Bors, ízlés szerint
- 2 EL Friss apróra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál Méz vagy juharszirup (nem kötelező)
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 200°C-ra (400°F). Amíg a sütő előmelegszik, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Ez megakadályozza, hogy a sárgarépa összeragadjon, és megkönnyíti a tisztítási folyamatot.
Rendezzük el a répacsíkokat az előkészített sütőlapon. Ügyeljünk arra, hogy egymástól távol legyenek, és ne zsúfolódjanak túl. Ez elengedhetetlen a megfelelő karamellizáció eléréséhez, és megakadályozza a párolódást, amelytől a sárgarépa átázna.
Locsoljuk meg a sárgarépát az olívaolajjal. Enyhén megforgathatja őket, hogy minden egyes darabot bevonjon, és így egyenletesebbé tegye a sütést.
Fűszerezzük a sárgarépát durva sóval és borssal. Nyugodtan használjon könnyű vagy nehéz ízeket, ízlése szerint.
Az előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Mint aki már többször elkészítette ezt a süteményt, azt javaslom, hogy a sütés során egyszer vagy kétszer forgassuk meg a sárgarépát, hogy egyenletes legyen a sütés.
Ha mézet vagy juharszirupot használ, a sütési idő vége előtt 5 perccel csorgassa a sárgarépára. Ez kiemeli a természetes édességet, és karamellizáltabb textúrát eredményez.
Sütés után a sárgarépát apróra vágott petrezselyemmel díszítjük. Ez frissességet és színt kölcsönöz a földes sült sárgarépának.
Tálalja forrón, az Ön által választott főételhez köretként. A sült sárgarépa jól illik sült húsokhoz, grillezett halakhoz, de akár egy egyszerű, de gazdag tésztaételhez is.