Hagyományos meggyes rácsos pite
Ez a desszert kiváló választás, ha van néhány nagyon érett meggyed és nincs kedved egy hagyományos süteményhez. A rácsos pite az egész család kedvence lesz. Összeállítása egyszerű és az elkészítési idő sem túl hosszú.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 125 g hidegaj, apró kockákra vágva
- 50 g porcukor
- 1 ks tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 60 g mazsola
- 1 kg meggy
- 50 g kristálycukor
- 2 evőkanál Keményítő
- 1 ks tojásfehérje felverve
- porcukor szórásnak
Eljárás
A lisztet, a hideg vajat és a porcukrot morzsoljuk össze a kezünkkel, amíg homogén masszát kapunk.
Adjuk hozzá a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a mazsolát, majd gyúrjuk össze nagyjából 5 percig.
Tegyük a tésztát fóliába csomagolva rakjuk a hűtőbe legalább 30 percre.
Közben mossuk meg, magozzuk és csumázzuk meg a meggyet. Keverjük össze a kristálycukrot és a keményítőt.
A tésztát nyújtsuk a forma méretére és tegyük az aljára. Hagyjunk tetején kb. 2 cm széles keretet.
Öntsük a meggyet, majd ízlésünk szerint kialakíthatjuk a tetejét.
Kend be a felvert tojásfehérjével a keretet, majd 180 fokon süssük 40-45 percig, vagy amíg a tészta szép aranybarna lesz.