Húsos pirog
A húsos pirog remek választás hideg téli estéken vagy amikor egy telt ízvilágú, tartalmas ételre vágysz. Elkészítése sem bonyolult, viszont időigényes lehet, így érdemes előző nap elkészíteni a húsos tölteléket.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
- 250 g margarin
- 2 ks tojás
- 1 Csomag sütőpor
- 1 kiskanál só
- 150 ml tejföl
- 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 500 g darált hús marha sertés vagy keverék
- 2 ks vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só bors és paprika ízlés szerint
- 2 ks tojás
- 200 ml tejföl
Eljárás
Elsőként készítsd el a tésztát. A lisztet egy tálba szórod, hozzáadod a margarint, a tojásokat, a sütőport és a sót. Alaposan összedolgozod, majd hozzáöntöd a tejfölt, és addig gyúrod, míg össze nem áll.
A tészta felét kinyújtod, és belehelyezed egy kivajazott, lisztezett tepsibe.
Egy serpenyőben megpirítod a hagymát, majd hozzáadod a fokhagymát és a darált húst. Sóval, borssal, és pirospaprikával fűszerezed, majd addig pirítod, míg a hús meg nem sül.
A húst eloszlatod a tészta tetején, rákenned a tejfölt, majd megszórod a tojásokkal.
A másik tésztát is kinyújtod, majd betakarod vele a tölteléket. A tetejét lekened egy felvert tojással, majd előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fokon) kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütöd.
Tálalás előtt hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel.