Forrás: Youtube
Isteni epres joghurttorta
Sütés nélküli, bogyós gyümölcsös sütemény. Egyszerűen elronthatatlan.
Hozzávalók
- 30 dkg Eper
- 2 ek cukor
- 1 ek citromlé
- 20 dkg zabkeksz
- 5 dkg zabpehely
- 8 dkg olvasztott vaj
- 8 lap Zselatin
- 50 dkg görög joghurt
- 20 dkg mascarpone
- 5 dkg cukor krémhez
- 1 tk vanília kivonat
- 20 dkg habtejszín
- ribizli
Eljárás
A friss gyümölcsöt mossuk, és szárítsuk meg és tegyük egy kisebb fazékba. Adjuk a cukrot és a citromlevet a gyümölcsökhöz és alacsony lángon forraljuk kb 3-4 percig, míg a gyümölcsök megpuhulnak.
Vegyük le az edényt a tűzről és botmixerrel pürésítsük a bogyókat, míg egy sima mártást kapunk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kekszalaphoz egy turmixgépben/aprítógépben törjük össze a zabkekszet. Adjuk a kekszmorzsához a zabpelyhet és az olvasztott vajat.
Béleljünk ki egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát szilikonos sütőpapírral. Tegyük a vajas kekszmorzsa keveréket a forma aljába és alaposan nyomogassuk bele. Tegyük a formát hűtőbe, hogy megszilárduljon a kekszalap.
A lapzselatinokat áztassuk jéghideg vízbe. A joghurtot, a mascarponét, a cukrot és a vaníliakivonatot öntsük egy nagy tálba és kézi robotgéppel alaposan keverjük el. Adjuk a joghurtos krémhez a gyümölcspüré ¾-ét és azzal is keverjük össze.
A tejszínt verjük kemény habbá. A megpuhult zselatinlapokat nyomkodjuk ki, és egy tálkában melegítsük fel mikróban, míg a zselatin felolvad, és folyóssá válik, de vigyázzunk, forralni nem szabad.
Adjunk egy kevés joghurtos keveréket az olvasztott zselatinhoz, és keverjük el alaposan. Több részletben adjuk hozzá a többi joghurtos keveréket is és alaposan keverjük ki, nehogy a zselatin csomós maradjon.
Óvatosan forgassuk zselatinos joghurtkrémbe a felvert tejszínhabot. A tortaforma oldalát béleljük ki olyan szélességű sütőpapír csíkkal, mint a forma oldala.
Öntsük a krémet a tortaformában lévő kekszrétegre. Adjuk hozzá a maradék 1/4 gyümölcspürét és egy fogpiszkálóval forgassuk bele a krémbe, hogy szép márványos mintát kapjunk.
A tortát legalább 4 órára, vagy egy egész éjszakára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. Ha a torta kidermedt, vegyük le forma oldalát, óvatosan húzzuk le a torta oldaláról a fóliát, vagy a sütőpapírt.
Néhány szem friss ribizlivel díszítsük fel a tortát, és már tálalhatjuk is.