Forrás: freepik
Kakaós csiga kelt tésztából
Legutóbb hétvégén készítettem ezt a receptet, és a családomma valóban nagyon ízlett.
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 3 dkg porcukor
- 1 ks tojás
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál kakaópor
Eljárás
Az élesztőt futtassuk fel a langyos cukros tejben. Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, ha ujjunkat belemerítjük, kellemes körülbelül testhőmérsékletűnek kell lennie, hogy az élesztő aktiválódjon.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojást. Kedvencem a keverés kézi fakanállal, mert így jobban érezhető, mikor válik kellően rugányossá a tészta.
Keverés közben adjuk hozzá a vajat és az egészet jól dolgozzuk össze. Ebben a szakaszban fontos a türelmes, hosszas dagasztás, hiszen a tészta így lesz igazán rugalmas és foszlós.
A tésztát letakarva hagyjuk kelni 1-1,5 órát, a kelt tészta duplájára nő. Magam is nagyon élvezem ezt a folyamatot: izgalmasan várom, hogy a tészta mennyire nő meg a kelés hatására.
Közben a kristálycukrot keverjük össze a kakaóval. Itt szabad kezet kaphat a fantáziánk, és hozzáadhatunk további finomságokat is, például fahéjat vagy kardamomot.
A megkelt tésztát nyújtsuk ki, kend meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a kakaós cukorral. Itt vékonyan kell vajazni, és a kakaóstölteléket is egyenletesen szórjuk, hogy minden falatban érezzük a csodálatos kakaós ízt.
A tésztát tekerjük fel, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig. Ne feledd, minden sütő más, így a pontos sütési idő eltérhet, de a kakaós csiga akkor tökéletes, ha szép aranybarna színe van.