Lángos recept
Hozzávalók
Erjesztő
- 1⁄2 darab friss élesztő
- 125 ml tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- csipetnyi só
- 3 evőkanál félig durva liszt
Langos
- 500 g félig durva liszt
- 125 ml tej
- 120 ml tejföl
- 1⁄2 teáskanál szódabikarbóna
Eszközök
- napraforgóolaj
- gerezd fokhagyma
- ketchup
- kemény sajt
Eljárás
Készítsünk elő egy tálkát, amelyben a kovászt fogjuk készíteni. Ideális esetben egy kicsit magasabb. Öntsünk bele szobahőmérsékletű tejet, amelyben összemorzsolunk fél kocka élesztőt, egy kis kristálycukrot, lisztet és egy csipet sót. Keverjük össze és hagyjuk a kovásznak megkelni.
A másik tálba adjuk hozzá a lisztet, szódabikarbónát, sót és az élesztőt. Keverjük össze, majd adjunk hozzá még tejfölt és tejet, hogy elkészítsük a lehető legfinomabb lángosokat. Dolgozzuk össze a tésztát kézzel, majd hagyjuk egy ideig erjedni a tálban.
A tésztából 7-8 lángost lehet készíteni tejföllel. Kézzel nyújtjuk ki a tészta darabokat és forró olajban sütjük. A kész lángosokat papírtörlőn hagyjuk lecsepegni a felesleges olajtól. Ezután megkenjük összezúzott fokhagymával, ketchuppal vagy tartármártással és megszórjuk sajttal.