HIRDETŐ

Forrás: Pixabay

Lekváros kalács az ünnepi időszakokban

A lekváros kalács egy klasszikus magyar édesség, melyet főleg ünnepi időszakokban, karácsonykor és húsvétkor szokás elkészíteni, de akár a napi desszertsütés részeként is megállja a helyét. Egyszerű, de laktató és finom, főleg egy jó bögre kávé vagy tea társaságában.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
10
  • 25 dkg liszt Hozzáadott
  • 2 dkg friss élesztő Hozzáadott
  • 112 dl tej Hozzáadott
  • 5 dkg vaj Hozzáadott
  • 5 dkg cukor Hozzáadott
  • 1 ks tojás Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 15 dkg baracklekvár Hozzáadott
  • 1 ks tojássárgája Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

180 perc.
1. Lépés

Az élesztőt langyos, cukros tejben futtasd fel.

2. Lépés

Keverd össze egy tálban a lisztet, a feloldott élesztőt, a sót, az olvasztott vajat és a tojást.

3. Lépés

Gyúrd össze az egészet, amíg sima tésztát nem kapsz.

4. Lépés

Hagyd a tésztát letakarva meleg helyen kelni kb. 1,5 órát.

5. Lépés

Amikor megkelt, nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, kb. fél centis vastagságban.

6. Lépés

A tésztára kenj rá egyenletesen a baracklekvárt.

7. Lépés

Tekerd fel a tésztát hosszanti irányban, majd vágd fel 8-10 egyforma darabra.

8. Lépés

A kalácsokat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, hagyd őket további fél órát kelni.

9. Lépés

A kelt kalácsokat kend le a felvert tojássárgájával.

10. Lépés

Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (kb. 180 fokon) süsd kb. 25-30 percig, amíg a teteje szép aranysárga nem lesz.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új