Forrás: Pixabay
Lekváros kalács az ünnepi időszakokban
A lekváros kalács egy klasszikus magyar édesség, melyet főleg ünnepi időszakokban, karácsonykor és húsvétkor szokás elkészíteni, de akár a napi desszertsütés részeként is megállja a helyét. Egyszerű, de laktató és finom, főleg egy jó bögre kávé vagy tea társaságában.
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 11⁄2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 ks tojás
- 1 csipet só
- 15 dkg baracklekvár
- 1 ks tojássárgája
Eljárás
Az élesztőt langyos, cukros tejben futtasd fel.
Keverd össze egy tálban a lisztet, a feloldott élesztőt, a sót, az olvasztott vajat és a tojást.
Gyúrd össze az egészet, amíg sima tésztát nem kapsz.
Hagyd a tésztát letakarva meleg helyen kelni kb. 1,5 órát.
Amikor megkelt, nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, kb. fél centis vastagságban.
A tésztára kenj rá egyenletesen a baracklekvárt.
Tekerd fel a tésztát hosszanti irányban, majd vágd fel 8-10 egyforma darabra.
A kalácsokat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, hagyd őket további fél órát kelni.
A kelt kalácsokat kend le a felvert tojássárgájával.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (kb. 180 fokon) süsd kb. 25-30 percig, amíg a teteje szép aranysárga nem lesz.