Forrás: Youtube
Lúdláb torta
Mennyei lúdláb torta recept, a nagyi után szabadon.
Hozzávalók
Piskóta
- 3 ks tojás
- 7 dkg cukor
- 7 dkg liszt
- 11⁄2 ek kakaó
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 ek olaj
Krém
- 371⁄2 dkg tejszín
- 30 dkg vaj
- 221⁄2 dkg étcsokoládé
- 1 ek kakaó
- 1 Üveg meggybefőtt
Máz
- 15 dkg étcsokoládé
- 11⁄2 ek olaj
Eljárás
A krémhez a csokoládét apró darabokra törjük. A tejszínt felforrósítjuk a kakaóval, és a csokidarabokra öntjük. Addig kevergetjük, amíg teljesen egyneművé válik. Ekkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat is, és tovább keverjük. Hűtőbe téve, hagyjuk teljesen megdermedni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy kerek tortaforma aljába sütőpapírt teszünk.
A piskótához a lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a kakaóport és a sütőport. A tojásokat a cukorral habosra keverjük egy kézi robotgéppel. Belekeverjük az olajat, és óvatosan beleforgatjuk a kakaós lisztkeveréket is. A masszát a tortaformába öntjük, kissé elegyengetjük, és az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
A krémből 4 evőkanállal egy habzsákba teszünk. A maradék krém felét a piskótára kenjük.
A meggyszemekből párat félreteszünk. A többit kiragosgatjuk a csokikrémre, kicsit bele is nyomkodjuk. A krém másik felét a meggyszemekre kenjük, és simára egyengetjük.
A mázhoz az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük az olajat. Ha már nem forró, de még folyékony ráöntjük a torta tetejére. Hűtőbe tesszük, hogy a csokimáz megdermedjen.
Ha megkötött a csoki, a habzsákból krémrózsákat nyomunk körben a torta szélére. A félretett meggyszemekből mindegyik habrózsa tetejére teszünk egyet, majd tálalásig hűtőben tároljuk a tortát.