Forrás: Pixabay: Zozz_
Puha kakaós kalács
A puha kakaós kalács az egyik családi kedvencem, amelyet anyukám mindig elhozott nekünk hétvégén. A benne lévő kakaó azonban teszi különlegessé. A receptje egyszerű, de pár apróság figyelembevételével még finomabb lehet. Úgyhogy olvass tovább!
Hozzávalók
- 7 dl tej
- 50 g élesztő
- 100 g cukor
- 1000 g liszt
- 200 g vaj
- 2 tojás
- 1 tk só
- 8 ek kakaópor
- 2 ek olaj
- 1 tojás a megkenéshez
- Cukor a megszóráshoz
Eljárás
A tészta elkészítésekor figyeljünk arra, hogy a tejet melegítsük fel, de ne forraljuk, mert a túl magas hőmérséklet elpusztíthatja az élesztőt. Az élesztőt 1 ek cukorral és egy kevés meleg tejjel futtassuk fel. Ha szépen habosodik, akkor jó. Egy tálba keverjünk össze 500 g lisztet, a maradék cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a maradék meleg tejet. Alaposan dolgozzuk össze.
Miközben a tésztát kelesztjük, készítsük el a tölteléket. Egy kis edényben olvasszuk meg a vajat (de ne forró legyen), majd adjuk hozzá a kakaóport és 2 tojást, keverjük simára.
Miután a tészta megkelt (kb. 1 óra, de inkább nézzük a tészta méretét, mintsem az időt - a duplájára kell kelnie), osszuk két részre, majd nyújtsuk ki őket téalap formájában. Kenjük meg egyformán a kakaós masszával, majd szorosan tekerjük fel a hosszára.
Hagyjuk a bekenett tepsiben még fél órát pihenni, majd kenjük le felvert tojással és szórjuk meg cukorral. 180 fokon, előmelegített sütőben süssük körülbelül 30-40 percet, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.