Forrás: Freepik
Puha, sós, sajtos, cheddaros kekszek
Ki kell próbálnod ezeket a hihetetlenül finom, puha és pihe-puha sajtos kekszeket!
Hozzávalók
- 2 csészék Teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1⁄2 teáskanál só
- 1⁄2 csésze Sótlan vaj (hideg és darabokra vágva)
- 1 csésze Reszelt éles Cheddar sajt
- 3⁄4 csésze teljes tej
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Ez a kezdeti magas hőmérséklet biztosítja, hogy a kekszek magasra emelkedjenek és pelyhesek legyenek.
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót egy nagy tálban. A hideg vajdarabkákat a lisztes keverékbe csepegtessük, és pogácsaszaggatóval addig vágjuk bele, amíg a keverék durva morzsára nem hasonlít. Itt egy lényeges tipp a látványos kekszekhez a hideg vaj használata. Ez segít létrehozni azokat a pelyhes rétegeket, amelyeket szeretünk a kekszben.
Keverje bele a cheddar sajtot. Győződjön meg róla, hogy jól eloszlik a lisztkeverékben.
Lassan adjuk hozzá a tejet, és addig keverjük, amíg éppen csak összeáll. Fontos, hogy ne keverjük túl a tésztát; azt akarjuk, hogy éppen csak jól összeálljon, hogy a kekszek pihe-puha és puha legyen.
Kanalazzuk a tésztát enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk át néhányszor, hogy összeálljon.
A tésztát kb. 1/2 hüvelyk vastagságúra nyújtjuk, és kerek pogácsaszaggatóval kivágjuk a kekszeket. Ne csavarja meg a vágót; csak nyomja egyenesen lefelé, majd felfelé, hogy a kekszek egyenletesen emelkedjenek.
Rendezze a kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és az előmelegített sütőben süsse kb. 13-15 percig, vagy amíg a kekszek aranybarnára sülnek.
Vegyük ki a sütőből, és azonnal tegyük át egy hűtőrácsra. Melegen tálaljuk.