Puha tésztájú Cseresznye Sütemény
A cseresznye sütemény egy tradicionális magyar desszert, amelyet friss cseresznyével és morzsás tésztával készítenek. A ropogós morzsák és a lédús cseresznyék tökéletes párost alkotnak, amelyet vaníliafagyival vagy tejszínhabbal tálalnak. Ez a sütés nélküli változat ízletes és könnyű, tökéletes nyári édesség.
Hozzávalók
- 300 g morzsás keksz (pl. babapiskóta)
- 200 g vaj, olvasztva
- 500 g friss cseresznye, kimagozva és félbevágva
- 250 ml tejszín
- 200 g porcukor
- 2 Csomag vaníliás cukor
- 1 Csomag zselatinfix
- 2 evőkanál citromlé
Eljárás
A morzsás kekszet egy zacskóban összetörjük apró darabokra, majd egy tálba helyezzük.
A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a morzsához. Alaposan összekeverjük, hogy a kekszes massza szilárd és jól formázható legyen.
Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd rányomkodjuk a kekszes masszát. Jól simítsuk el az alján és az oldalakon egyenletesen.
A cseresznyéket egy tálba helyezzük, és meglocsoljuk citromlével. Óvatosan összekeverjük, hogy a cseresznyék jól át legyenek benedvesítve a citvel.
A tejszínt habbá verjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Vigyázzunk, ne legyen túl kemény.
A zselatinfixet a csomagoláson lévő utasítások szerint elkészítjük, majd hozzáadjuk a tejszínhabhoz. Óvatosan összekeverjük, hogy a zselatinfix jól elkeveredjen a tejszínhabban.
A kekszes alapra egyenletesen elosztjuk a cseresznyéket. Erre ráuk a zselatinfixes tejszínhabot, majd jól elsimítjuk a tetejét.
A süteményt hűtőszekrényben legalább 2 órán át hűtjük, hogy az állaga megdermedjen és jól szeletelhető legyen.
Tálalás előtt díszíthetjük friss cseresznyével és tejszínhabbal.