Forrás: facebook: Pitemánia
Reggeli Birsalmasajt egyszerűen
A finom birsalmasajtot tea mellé, reggelire kenhetjük pirítósra, de akár sajttálhoz is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 2 kg birsalma
- 11⁄2 kg kristálycukor
- 1 ks citrom
- Fél rúd vanília
- 1 csipet só
Eljárás
A feldarabolt, meghámozott birsalmát tegyük egy nagy lábasba, adjunk hozzá 1,5 liter vizet, a félbevágott vaníliarudat, némi citromlevet és sót. Az általam szeretett módszer szerint a citromlé nemcsak a birsalma barnulását akadályozza meg, hanem a birsalmasajtnak is finom, frissítő ízt ad.
Főzzük a gyümölcsöt közepes lángon kb. 1,5-2 órát, amíg meg nem puhul. Ezalatt többször keverjük át, hogy ne égjen le, és szükség esetén adjunk hozzá vizet.
A puhára főtt birsalmát szűrjük le (a lefőtt levét ne öntsük ki, remek alap egy gyümölcslevesnek vagy szörpnek), majd törjük össze. A birsalmasajt igazi értéke abban rejlik, hogy a törés során a birsalma összes, a mag körül található kis hajszálgyökér is jól összetörik, és ebből képződik majd a sajt jellegzetes, gyönyörűen bársonyos állaga.
Az összetört birsalmát tegyük vissza a lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább. A főzés ideje elején először néhány nagy buborék pattan az edény aljától a felszínig; ilyenkor még nagy a veszélye, hogy a forró kitörés megéget minket. Ezért a keverést nem szabad abbahagyni! A cukor beolvasztása után a hőfokot érdemes mérsékelni, és az óránkénti kevergetést sem szabad elhanyagolni.
Az elkészült birsalmasajtot még melegen tegyük be sterilizált üvegekbe, vagy ha sajtalappá szeretnénk formázni belőle, tegyük egy alufóliával bélelt formába. Ha a sajtot üvegekben szeretnénk tartósítani, az üvegeket mindenképpen forraljuk ki előtte, hogy ne romoljon meg a sajt.