Forrás: Pixabay : Einladung_zum_Essen
Sós burgonya és zöldség gratin
Ez a finom burgonya- és zöldséggratin az egyik kedvenc receptem. A ropogós sajtos kéreg az ízletes burgonyával és a ropogós zöldségekkel kombinálva egyedülálló ízrobbanást eredményez. Ezt a receptet már többször elkészítettem a konyhámban, és mindig telitalálat!
Hozzávalók
- 600 g Burgonya
- 300 g Különböző zöldségek (pl. sárgarépa, cukkini, brokkoli)
- 100 g Reszelt sajt (pl. Gouda vagy Emmentáli)
- 300 ml Krém
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 evőkanál vaj
Eljárás
A burgonyás-zöldséges gratin recepthez először is meg kell hámoznia a burgonyát, és vékony szeletekre kell vágnia. Használhat mandolint, hogy a szeletek egyenletesen vékonyak legyenek.
Most vágja fel a kiválasztott zöldségeket apró darabokra. Kedvünk szerint variálhatjuk, de én személy szerint a sárgarépa, a cukkini és a brokkoli keverékét kedvelem.
Ezután aprítsa fel a hagymát és a fokhagymagerezdeket. Ezzel óvatosan kell eljárni, mivel azt szeretnénk, ha finom ízük nem dominálna ebben az ételben.
Most keverje össze a burgonyát, a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát egy lábasban. Ügyeljen arra, hogy az edényt jól vajazza ki, hogy semmi ne égjen meg.
A tejszínt most egy serpenyőben felmelegítjük, és sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Javaslom, hogy kóstoljuk meg a mártást, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy ízlésünknek megfelel.
Most öntse a tejszínt a zöldségekre és a burgonyára. Észre fogja venni, hogy a tejszín igazán gazdagítja a burgonya és a zöldség keverék ízét.
Végül egyenletesen megszórjuk a tetejét a sajttal. Úgy gondolom, hogy egy ízletes sajt, például a Gouda vagy az Emmentáli sajt adja meg a gratinnak azt a bizonyos pluszt.
Helyezze a sütőformát az előmelegített sütőbe, és süsse a gratint 200 °C-os felső/alsó hőfokon kb. 45 percig. A sajtnak szép aranybarnára kell sülnie, a burgonyás-zöldséges gratinnak pedig kissé meg kell főnie.