Forrás: facebook
Tradícionális magyar Öreg tarhonya
Az öreg tarhonya egy tradicionális magyar étele, amit ma is gyakran főznek a magyar családok. Sajátos az elkészítése, hiszen a tarhonyát legtöbbször felhasználás előtt megpirítják, ami adja ennek az ételnek jellegzetes zamát. Az öreg tarhonya nevet arról kapta, hogy a tarhonyát vastagabbra sodorják a megszokottnál.
Hozzávalók
- 40 dkg marha hús (vagy csirkehús, disznóhús)
- 20 dkg tarhonya
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsír
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál Majoránna
- só, bors
- víz
Eljárás
A húst kockákra vágjuk, majd a zsíron megpirítjuk.
Amikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a majoránnát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Amikor a hagyma is üveges lesz, hozzáadjuk a tarhonyát, és közepes lángon , állandó keverés mellett, addig pirítjuk, míg az aranysárga nem lesz.
Ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és körülbelül 20-25 percig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul. (Ha közben elfőne a víz, pótolni kell.)
Tálalás előtt néhány percig pihentetjük.