Forrás: canva
Túrós ropogós
Az én családomban mindig is nagy rajongói voltunk ennek az egyszerű, de nagyon finom desszertnek. Tökéletes azoknak, akik szeretik az édes és savanykás ízek kombinációját. Gyermekeim imádják, és remélem a tiéd is fogja!
Hozzávalók
- 500 g túró (lehetőleg friss és minőségi, ez adja meg az étel alapját)
- 1 Csomag réteslap
- Fél csésze cukor (a túrós töltelékhez)
- 2 ek vaníliás cukor (a töltelékhez)
- 1 tojássárgája (a töltelékhez)
- 1 ek citromlé (opcionális)
- 1 tojásfehérje (a kenéshez)
- porcukor a tetejére
Eljárás
Először is melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Míg melegszik, készítsük el a tölteléket. Keverjük össze a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és az opcionális citromlevet. Személy szerint ajánlom a citromlevet, mert kellemes savanykás ízt ad a desszertnek.
A réteslapot vagy leveles tésztát terítsük ki egy tiszta, liszttel meghintett felületre. Ezután halmozzuk rá a túrós tölteléket egyenletesen. Nagyon fontos, hogy hagyjunk kb. 2 cm szabad teret a tészta szélein, hogy később könnyebben fel tudjuk tekerni.
Miután felvittük a túrót, tekerjük fel a tésztát hosszában, mintha csak egy \túrós rúd\ lenne a cél. Ezután kenjük le a tetejét a felvert tojásfehérjével. Ez a lépés adja meg a desszertnek végül a ropogós, aranybarna külsőt.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a túrós rudat, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 30-35 perc alatt kell aranysárgára sülnie.
Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni kicsit, majd szórjuk meg porcukorral.