Forrás: freepik
Ünnepi töltött dagadó
Örömmel osztom meg veletek az ünnepi töltött dagadó receptjét, amelyet anyukámtól tanultam.
Hozzávalók
- 2 ks közepes nagyságú dagadó
- 500 g darált sertéshús
- fél fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ks tojás
- 50 g zsemlemorzsa
- só, bors majoranna paprika ízlés szerint
- 100 ml olaj
Eljárás
A dagadókat először alaposan megmossuk, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk róluk a biztonságos és finom étel érdekében. Majd egy tálba beletesszük a darált húst, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, valamint a fűszereket. Jó tanács, hogy ne spóroljunk a fűszerekkel, mert ez adja meg a töltelék ízét. Egy tojást és a morzsát is hozzákeverünk, majd alaposan összegyúrjuk. A tölteléket beletöltjük a dagadókba, amit azért ajánlok főzés előtt hagyni állni legalább 30 percet, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ezután egy nagy fazékban forrásba hozzuk az olajat, majd belehelyezzük a töltött dagadókat és közepes lángon addig főzzük őket, míg a hús teljesen átsül. Itt fontos, hogy a főzés közben időnként megforgassuk a dagadókat, hogy egyenletesen piruljanak meg. A főzési idő általában 45 perc, de mindig ellenőrizd, hogy a hús megfelelően átsült-e!