Forrás: Pixabay
Vendégváró epres képviselőfánk
Akár vendégvárónak készíted, akár egyszerűen csak különleges csemegével szeretnél feldobni egy átlagos családi vacsorát vagy hétvégi reggelit, a képviselőfánk biztosan nagy iskert arat majd. Lássunk is hozzá az elkészítéshez!
Hozzávalók
Tészta:
- 1 dl víz
- 10 dkg margarin
- 1 csipet só
- 20 dkg liszt
- 5 ks tojás
Töltelék:
- 4 ks tojás
- 15 dkg porcukor
- 6 dkg liszt
- 5 dl tej
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 dl tejszín
- 1 Maroknyi Eper
Eljárás
A képviselőfánk elkészítéséhez először egy edényben keverjük össze a vizet, a margarint és a sót, és forraljuk fel közepes lángon. Miután a margarin felolvadt és a víz felforrt, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától. Kivesszük a tésztát a formából, és hideg tálba tesszük kihűlni. Ha kihűlt, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
Ezután a tésztát habzsákba tesszük, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi halmokat nyomunk, ügyelve arra, hogy legyen köztük elegendő hely a keléshez. 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 15 percig sütjük. Ezután vegyük le a sütő hőmérsékletét 160 fokra, és süssük tovább további 15-20 percig. Ha kész, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Amíg a fánk hűl, elkészítjük a vaníliakrémet úgy, hogy a tojássárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a hideg tejet. Egy másik edényben felforraljuk a tejet a vaníliás cukorral. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A forró vaníliás tejet a lisztes-tejes keverékhez keverjük és besűrítjük, de ne forraljuk fel. A tűzről levéve lassan beleforgatjuk a felvert tojáshabot.
Amikor a vaníliakrém kihűl, elkészítjük a tejszínhabot is.
A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, az alját egy habzsák segítségével megtöltjük vaníliakrémmel. Ezután díszítsük a tejszínhabbal és friss eperdarabokkal, majd helyezzük vissza a fánk tetejét, és szórjuk meg porcukorral. Jó étvágyat!