Forrás: Vecteezy
Vendégváró méteres kalács
Ez a látványos desszert tökéletes bulikra, ünnepekre és különleges alkalmakra. Ebből a receptből kiderül méteres kalács elkészítésének összes trükkje, vágjunk is bele a sütésbe!
Hozzávalók
Tészta:
- 4 ks tojás
- 1 csipet só
- 20 dkg porcukor
- 1.2 dl napraforgó olaj
- 1.2 dl víz
- 25 dkg finomliszt
- 1 Csomag szódabikarbóna
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
Krém:
- 4 dl tej
- 1 tasak puncs pudingpor
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 ek rumaroma
Csokimáz:
- 3 ek víz
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 3 ek porcukor
- 20 g étcsokoládé
- 75 g vaj
Eljárás
A piskóta elkészítéséhez először a tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Egy külön tálban a tojások sárgáját a porcukorral habosra verjük. Kézi mixerrel fokozatosan adjunk hozzá 1 dl olajat és 1dl vizet. A liszttel elkeverjük a sütőport, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
A tészta felét kivajazott és lisztezett őzgerincformába öntjük, és 175°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
A maradék tésztához adjunk hozzá kakaóport, egy evőkanál vizet és egy evőkanál olajat, és keverjük simára. Ugyanúgy sütjük, mint az első adagot.
A krémhez a tejet egy kis serpenyőben felforrósítjuk, és a pudingport fél deci hideg tejjel simára keverjük. Ha felforr a tej, lekapcsoljuk a tüzet és hozzáadjuk a pudingos keveréket. Simára keverjük, majd félretesszük hűlni.
A porcukrot a vajjal és a rumaromával habosra keverjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a puncspudingot, és simára keverjük.
A csokimázhoz egy kis lábasban forraljuk fel a vizet, a kakaóport és a porcukrot. Adjuk hozzá az étcsokoládét és a hideg vajat. Keverjük simára.
A torta összeállításához szeleteljük fel a kétféle piskótát, és készítsünk elő egy vágódeszkát vagy tálcát. A krémet "ragasztónak" használva ragasszuk össze a szeleteket, úgy, hog yfelváltva következzen egymás után egy világos és egy sötét szelet. A torta tetejét vastagon kenjük meg a puncsos krémmel.
Nyomjuk össze a torta két végét, és vonjuk be az egész tortát a csokimázzal. Ismételjük meg ezt a folyamatot néhányszor, néhány percet várva az egyes bevonatok között. Hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára. Ha kész, keresztben felszeleteljük, hogy minden szeletben minél több réteg látszódjon.