Almakompót
Az almakompót az egyik legkedvesebb desszertem gyerekkoromból. Anyukám azt mondta, hogy mindig akkor érdemes elkészíteni, ha már kezdünk elfulladni a nyári hőségtől. És igaza volt, hiszen nagyon jól hűsít! Ehhez a recepthez gyümölcsként almat használunk, ami szinte mindig van otthon, így a spontán édességkészítő rohamokra is ideális.
Hozzávalók
- 4 nagyobb alma
- 1 l víz
- 8 evőkanál cukor
- 1 vaníliarúd
Eljárás
Az almákat nagyon alaposan mosd meg, hiszen a héját is felhasználjuk. Én ezt duplán is szoktam csinálni, hogy biztosan ne maradjon rajta semmilyen szennyeződés.
Hámozd le az almákat és a héjukat ne dobd ki, hanem tedd félre. Közben az almákat vágd kisebb darabokra.
Egy nagyobb fazékba tedd bele a vizet, az almát, az almahéjat, a cukrot és a vaníliarúdot. A vaníliarúd kiválasztásánál mindig ragaszkodom a minőségi, egész rúdhoz, mert sokkal finomabb ízt ad.
Főzd közepes lángon, amíg az alma darabkák megpuhulnak. Szinte szét kell esniük, ha ezt tapasztalod, akkor készen is van.
A végén vedd ki a héjakat és a vaníliarudat, majd töltsd üvegbe vagy tálkákba az almás levet. Személy szerint itt fontosnak tartom, hogy ne hagyd ki az almadarabokat, így sokkal gazdagabb lesz az élmény.
Az almakompótot hűtsd le a hűtőben legalább 2 órát vagy még jobb, ha egész éjszakát várni tudsz.