Forrás: RitaE from Pixabay
Almás pite élesztős tésztával
Ez az élesztős tésztával készült almás pite személyes kedvencem, és már többször is előkerült a konyhámban. Gyümölcsös, enyhe édességgel és a friss élesztő illatos melegségével ez a desszert minden alkalomra sláger.
Hozzávalók
Az élesztős tésztához:
- 500 g liszt
- 20 g élesztő
- 75 g cukor
- 200 ml langyos tej
- 75 g vaj
- 1 Pinch só
- 2 Tojás
A töltelékhez:
- 5 közepes méret alma
- fél citrom leve
- 50 g cukor
- 2 Teáskanál Fahéj
Eljárás
Az almás pite élesztős tésztával recepthez kezdje az élesztős tésztával. Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel keverjük össze egy nagy tálban. Hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg buborékok képződnek. Ezt a módszert \Proofingnak\ nevezik, és segít az élesztő aktiválásában.
Most adjuk hozzá a lisztet, a vajat, a tojást és egy csipet sót, majd gyúrjunk sima tésztát. Kenjünk ki egy tálat egy kis vajjal, és hagyjuk a tésztát ott pihenni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő a térfogata.
Amíg a tészta pihen, készítsük el az almás tölteléket. Hámozzuk meg és magozzuk ki az almát, majd vágjuk vékony szeletekre. Keverjük össze az almaszeleteket a citromlével, a cukorral és a fahéjjal. A citromlé megakadályozza, hogy az alma megbarnuljon, és kellemesen savanykás ízt ad az almának.
Egy óra elteltével gyúrja át újra a tésztát, és lisztezett munkafelületen nyújtsa ki. Tegyük a tésztát egy vajjal bélelt tepsibe, úgy, hogy a peremét hagyjuk meg.
Az almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Én szeretem, ha az almák szépen elrendeződnek, de ez ízlés kérdése.
Süssük az élesztős almás pitét 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig, vagy amíg a széle aranybarna nem lesz. Jó tipp, hogy ellenőrizze, hogy a sütemény megsült-e, ha fogpiszkálóval megszurkálja. Ha tisztán jön ki, a sütemény elkészült.