Erdélyi padlizsánkrém télire
Az erdélyi padlizsánkrém gondoskodik róla, hogy télire is élvezhessük a nyár gyümölcseinek ízét. Ez a hagyományőrző recept észak-keleti hagyományaink értékeit tükrözi, és remekül illik bármilyen kenyerhez, vagy grillezett hús mellé köretként. Kitűnő választás lehet őszre és téli hónapokban is.
Hozzávalók
- 2 ks padlizsán
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 nagy paradicsom
- 1 evőkanál konyhasó
- 1 evőkanál cukor
- 100 ml napraforgó olaj
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 csokor Petrezselyem
Eljárás
Az előkészítéshez a padlizsánt megmossuk, és ezt követően hosszában kettévágjuk. Egy tepsit kiolajozunk, és a padlizsánokat belehelyezzük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 40 percig sütjük a padlizsánokat, amíg a bőrük meg nem puhul.
A megpuhult padlizsánok belsejét kanállal kivájuk, és egy tálba tesszük.
A hagymákat és a fokhagymákat apró kockákra vágjuk, a paradicsomot pedig nagyobb darabokra.
Egy serpenyőben hevítünk egy kevés olajat, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát. Pároljuk, amíg a hagyma meg nem pirul.
Ezt követően hozzáadjuk a paradicsomot, a konyhasót és a cukrot. Folytatjuk a párolást, közben pedig gyakran kevergetjük.
Amikor a paradicsom már szinte teljesen összeesett, hozzáadjuk a padlizsánt, az örölt borsot és az aprított petrezselymet.
Alacsony hőfokon tovább főzzük, amíg az összes hozzávaló teljesen össze nem olvad. Ez körülbelül 15-20 percet vesz igénybe.
Tányérra szedjük és tetszés szerint díszíthetünk félbevágott koktélparadicsomokkal, friss fűszernövényekkel.