Forrás: Pixabay
Házi kenyér élesztő nélkül
A házi kenyér élesztőmentes változata finom és bár az elkészítése hosszadalmas, az íze és illata mindenképpen megéri. Fontos, hogy előre tervezzük meg az készítést, mivel a dagasztás után pihentetésre van szükség a tésztának.
Hozzávalók
- 500 g liszt (lehet teljes kiőrlésű, tönköly vagy akár fehér búzaliszt is)
- 400 ml meleg víz
- 11⁄2 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Eljárás
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a szódabikarbónát, majd alaposan összekeverjük.
Az összekevert száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a meleg vizet.
A tálban összegyúrjuk a hozzávalókat, amíg összeáll egy lágy, de nem ragadós tészta.
A kenyértésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább egy órán keresztül pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy megemelkedhessen.
Az idő letelte után a tésztát gyúrjuk át, és formázzuk kenyér alakúvá.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és tegyük rá a kenyeret.
A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra.
A következő 45 percet sütjük a kenyeret, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz, és a kenyér pohárszéltoló hangot ad, ha aljára kopogtatunk.
A kenyeret hagyjuk teljesen kihűlni a sütés után, mielőtt feldarabolnánk.