Forrás: freepik
Borsos tokány
A Borsos tokány a klasszikus magyar konyha egyik jellegzetes étele. Az étel jellegzetessége az erőteljes jó magyaros fűszerezés és a hosszú, lassú főzés, melynek köszönhetően az ízek mindig harmónikusak és igazán szaftos, roppanós húsokat készíthetünk belőle.
Hozzávalók
- 500 g sertéscomb vagy sertéslapocka
- 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 2 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál őrölt paprika
- 1 teáskanál őrölt fekete bors (ízlés szerint több is lehet)
- 1 teáskanál só
- 1 tejföl
- 2 zöldpaprika
- 2 paradicsom
Eljárás
A húst megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a sertészsírt vagy olajat, majd hozzáadjuk a hagymát és fokhagymát. Aranybarnára sütjük.
Hozzáadjuk a húst, és közepes lángon hozzáadjuk a sót, a borst és a paprikát. Addig főzzük, amíg a hús barnára nem sül.
Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ez körülbelül 1 órát vesz igénybe.
Miután a hús megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt, a finomra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, majd további 10-15 percig főzzük.
Kóstold meg, és szükség esetén ízesítse újra. Tálald galuskával vagy tarhonyával.