Friss, egészséges Céklaleves
Friss kenyérrel tálald, és élvezd a friss, egészséges levesed! A céklaleves kiváló állagú és ízű, és garantáltan feldobja a hétvégi étkezéseket.
Hozzávalók
- 2 nagy cékla
- 1 Közepes hagyma
- 1 nagy sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 11⁄2 l zöldségleves
- 1 teáskanál só
- 1⁄2 teáskanál őrölt bors
- 1⁄2 teáskanál őrölt kömény
- 1 csipet cukor
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1 evőkanál friss petrezselyem
Eljárás
A céklát alaposan mosd meg, majd hámozd meg. Használj gumikesztyűt, ha nem szeretnéd, hogy a kezed elszíneződjön. Vágd kb. 1 cm vastagságú kockákra a céklát.
Hámozd meg a hagymát, a sárgarépát és a fokhagymát is, majd vágd őket apróra.
Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd add hozzá a hagymát és a fokhagymát. Párold őket, amíg a hagyma üveges lesz, de figyelj, hogy ne égjenek oda. Elsődlegesen közepes lángon dolgozz, hogy ne süssük túl az alapanyagokat.
Ezután add hozzá a céklát és a sárgarépát. Főzd őket 5-6 percig, majd add hozzá a zöldséglevest, a sót, a borsot, a köményt és a cukrot.
Fedd le a fazekat, és főzd a levest kis lángon, amíg a cékla megpuhul, körülbelül 1 órán át. A céklának elegendő ideig kell főnie, mivel ez az, ami a legtöbb időt veszi igénybe.
Mikor a cékla megpuhult, vedd le a tűzhelyről, majd pürésítsd le a levest egy botmixerrel. Ezt a lépést el is hagyhatod, ha szereted a darabosabban hagyott leveseket.
Adj hozzá friss citromlevet és petrezselymet, majd ízlés szerint állítsd be a só és a bors mennyiségét. A citromlé kiemeli a cékla ízét, a petrezselyem pedig frissességet ad a levesnek.