Forrás: Freepik
Gyors házi friss mangó lekvár
Ez a frissítő lekvár tökéletes pirítósra vagy kekszre kenve, joghurtba keverve vagy sajttal tálalva.
Hozzávalók
- 4 csészék érett mangó (hámozva és apróra vágva)
- 2 csészék fehér cukor
- Egy nagy citrom leve
- 1 evőkanál Pektin (nem kötelező)
Eljárás
Kezdjük a legérettebb mangók kiválasztásával. A főzésben eltöltött éveimből származó tippem szerint a csúcsérett gyümölcsök adják a legjobb ízt és állagot a lekvárokhoz. Hámozza meg és vágja finomra a mangót, a magokat hagyja ki.
Tegye a feldarabolt mangót egy nagy, mély edénybe, és öntse bele a cukrot. Az edény mérete itt lényeges; a nagyobb felület lehetővé teszi, hogy a folyadék gyorsabban elpárologjon, ami segít a lekvár gyorsabb megkötésében és a gyümölcs friss ízének megőrzésében.
Keverjük össze a mangót és a cukrot, és hagyjuk állni körülbelül 10 percig. Ez idő alatt a cukor levet szív a mangóból, ami segít abban, hogy a lekvár intenzív mangóízt kapjon.
Kapcsolja a hőfokot közepesre, és addig keverje a mangó-cukor keveréket, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Adja hozzá a citromlevet, és növelje a hőfokot, hogy a keverék felforrjon. A citromlé, amellett, hogy kellemes ízt ad, természetes pektinforrás, ami segít a lekvár megdermedésében.
Ha simább állagú lekvárt szeretne, nyugodtan használjon merülőmixert. A mangópépet pépesítővel is pépesítheti. Én jobban szeretem, ha van a lekvárban némi darabos rész, mert ez adja meg az igazi házi készítésű érzést.
Választható lépés: ha a lekvár körülbelül 30 percnyi forralás után sem áll meg, akkor keverje bele a pektint. Ez segíthet besűríteni a lekvárt. Ne feledje, hogy ebben a szakaszban folyamatosan kevergesse, hogy a lekvár ne égjen le az alján.
Ha meg akarja vizsgálni, hogy a lekvár megdermedt-e, tegyen egy keveset egy hideg tányérra, és tegye a hűtőbe. Ha 5 perc múlva megdermedt és nem folyik, akkor a lekvár készen van. Ha nem, akkor főzzük tovább még 5-10 percig, és teszteljük újra.
Ha elkészült, még forrón töltse át a lekvárt sterilizált üvegekbe, a tetején hagyva körülbelül 1/4 hüvelyknyi helyet. Zárja le szorosan az üvegeket, és hagyja őket szobahőmérsékleten kihűlni.