Forrás: mariashipakina from Canva
Halloween fánkok
Halloween fánkok - mosolyt csalnak a gyerekek és a felnőttek arcára egyaránt!
Hozzávalók
- 1 csészék Tej
- 1⁄4 Csésze Cukor
- 21⁄4 teáskanál Aktív szárazélesztő
- 2 Tojás
- 1⁄4 csésze Sótlan vajat olvasztott
- 4 csésze Teljes kiőrlésű liszt
- 1⁄2 teáskanál Só
- Növényi olaj a sütéshez
- Porcukor a porozáshoz
- ételfesték
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy a tejet egy serpenyőben közepes lángon felmelegítjük, amíg épp csak langyos nem lesz - vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert elpusztíthatja az élesztőt. Öntsük a langyos tejet egy tálba, és keverjük bele a cukrot, amíg teljesen fel nem oldódik. Szórjuk az élesztőt a tejbe, és hagyjuk állni körülbelül 5 percig, amíg krémes lesz.
Egy külön tálban keverje össze a tojásokat, az olvasztott vajat, a lisztet és a sót. Ezt keverjük össze az élesztős keverékkel, és addig keverjük, amíg tésztát nem kapunk. Gyúrjuk a tésztát lisztezett felületen kb. 5 percig, amíg sima és rugalmas lesz - ne feledjük, a jó fánk titka a tészta megfelelő gyúrásában rejlik.
Tegyük a tésztát egy kizsírozott tálba, takarjuk le egy tiszta törülközővel, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, vagy amíg a duplájára nem nő. Ez elengedhetetlen a könnyű és bolyhos fánkokhoz.
Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsa ki kb. 1/2 hüvelyk vastagságúra. Vágjunk ki fánkköröket, és hagyjuk őket pihenni, amíg kissé megpuffadnak, kb. 30 percig.
Melegítse fel az olajat 175 °C-ra (350°F) egy mélysütőben vagy egy nagy fazékban - ügyeljen arra, hogy ezt a hőmérsékletet a sütési folyamat során végig fenntartsa. Ez azért fontos, hogy a fánkok tökéletesen átsüljenek, és ne legyenek túlságosan olajosak.
Óvatosan tegye a fánkokat a forró olajba, és süsse őket aranybarnára. Szűrőkanállal vegyük ki őket, és hagyjuk lecsepegni egy konyharuhán. Díszítés előtt hagyjuk őket teljesen kihűlni.