Forrás: Vecteezy
Gluténmentes besamel recept
A házilag készült besamel isteni szósz a sült tésztákhoz, de mi van akkor, ha gluténérzékeny van a csládban? A számtalan gluténmentes változat közül nekem eddig ez vált be a legjobban, könnyű elkészíteni, és sokkal finomabb a bolti változatokhoz képest.
Hozzávalók
- 1 l tej
- 100 g gluténmentes kukoricakeményítő
- 100 g vaj
- só ízlés szerint
- Fekete bors ízlés szerint
- Szerecsendió ízlés szerint
Eljárás
A gluténmentes besamel elkészítését kezdjük a tej felmelegítésével.
Közben egy másik edényben olvasszuk fel a vajat alacsony lángon.
Ha felolvadt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, és kézi habverővel gyorsan összekeverjük.
Tegyük vissza a tűzre alacsony lángon, és öntsünk rá egy kevés forró tejet, csak annyit, hogy a lé felhíguljon. Ezután öntsük hozzá az egész tejet és gyorsan keverjük össze, hogy elkerüljük a csomósodást.
Hagyja főni a besamelt 4-5 percig, a szósznak be kell sűrűsödnie és fel kell forrnia.
Ha kész, sóval, fekete borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Még egy utolsó keverés, és kész is a gluténmentes besamel.