Forrás: Pixabay: monicore
Házi fahéjas tekercsek élesztő tészta
Ezt a receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal telitalálat. A fahéjas tekercsek kívülről kissé ropogósak, belülről csodálatosan puhák, és a zamatos édes cukormázréteg tökéletesen lekerekíti az egészet. Tökéletes kísérője egy csésze forró kávénak reggelente, vagy édes meglepetés a délutáni teához.
Hozzávalók
A tésztához:
- 520 g liszt
- 50 g cukor
- 1 Teáskanál só
- 2 Csomag szárított élesztő
- 240 ml Meleg víz
- 60 ml növényi olaj
- 2 Tojás
- 60 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 200 g barna cukor
- 2 Tablespoon Fahéj
- 80 g olvasztott vaj
A mázhoz:
- 200 g porcukor
- 2 Tablespoon tej
Eljárás
A fahéjas tekercs recepthez kezdjük a tészta elkészítésével. Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt egy nagy tálban. Adja hozzá a meleg vizet, a növényi olajat és a tojást, majd gyúrja össze az egészet alaposan. Javaslom, hogy használjon egy erős, tésztakampóval ellátott keverőgépet, hogy megkönnyítse a munkát.
Amikor a tésztát jól összegyúrta, tegye meleg helyre, és hagyja kb. 1,5 órán át kelni. A tésztának a térfogatának körülbelül kétszeresére kell megduzzadnia.
Amíg a tészta kel, elkészítheti a tölteléket. Egyszerűen keverjük össze a barna cukrot és a fahéjat egy tálban, és tegyük félre.
Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át még egyszer röviden. Ezután kb. 40 cm x 30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, és a felületét egyenletesen megkenjük az olvasztott vajjal. Ezután a tésztát bőségesen megszórjuk a fahéj és a cukor keverékével.
Most tekerjük fel a tésztát a hosszú oldalról, és vágjuk kb. 5 cm vastag szeletekre. Ahhoz, hogy a tekercsek egyenletesen süljenek meg, igyekezzünk minél egyenletesebbre vágni őket.
Helyezze a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyja kelni további 30 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és süssük a fahéjas tekercseket kb. 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek.
Közben a mázhoz keverje össze a porcukrot és a tejet, és öntse a még meleg fahéjas tekercsekre. Keverje meg a mázat közvetlenül azelőtt, hogy a tekercsekre kenje, hogy ne száradjon ki, és szép folyós maradjon.