Forrás: freepik
Linzer recept
Sokszor elkészítettem már az ünnepek alkalmával, és sosem csalódtam benne. Viszonylag egyszerű az elkészítése, de néhány trükköt mindenképpen érdemes ismerni.
Hozzávalók
- 200 g vaj
- 400 g finomliszt
- 200 g őrölt mandula (vagy dió)
- 100 g porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- Lekvár (szilva, málna stb.)
Eljárás
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd egy darabig pihentetjük a hűtőben fóliába csomagolva (kb. 30-60 perc). Ez nagyon fontos, mivel a kezünk melegétől a tészta túl meleg lesz, és nehéz vele dolgozni. Bár néha türelmetlen vagyok és azonnal szeretnék nekikezdeni a formázásnak, tapasztalatból mondom, hogy mindenképpen érdemes rászánni ezt az időt.
A hűtőből kivéve nyújtjuk a tésztát, kiszúrjuk a formákat. Én különböző formájú kiszúrókkal dolgozom, így lesz igazán személyes és karácsonyi hangulatú a sütemény.
A kiszúrt linzereket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben (180 fokon) kb. 15 percig sütjük őket. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a sütemény nagyon hamar megsülhet, és régi tapasztalat, hogy a linzer nagyon könnyen megég, ezért érdemes óvatosan bánni vele.
A már kihűlt formákba lekvárt teszünk, és megszórjuk porcukorral a tetejét. Én szoktam variálni a lekvár fajtáit, a szilva mellett szamóca- és málnalekvárt is szoktam használni.
A süteményeket végül díszes karácsonyi dobozokba szoktam tenni, így adom át a családnak és a barátoknak.