Forrás: canva
Lucskos káposzta
A Lucskos káposzta egy hagyományos magyar étel, amelyet savanyú káposzta, fűszerek és füstölt húsok keverékéből készítenek, és általában köretként tálalnak. Gazdag és melegítő, ideális téli étel.
Hozzávalók
- 1 kg savanyú káposzta
- 30 g zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 babérlevél
- 30 g liszt
- 1 kg füstölt hús (kolbász, szalonna oldalas választható)
- Ízlés szerint só, bors
- 2 dl tejföl
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Egy nagy, mély serpenyőben vagy fazékban hevítsünk fel zsírt, és dinszteljünk meg benne apróra vágott vöröshagymát.
Adjunk hozzá összezúzott fokhagymát, babérlevelet és pirospaprikát, keverjük össze és pároljuk együtt néhány percig.
Öntsünk hozzá egy csésze vizet és a füstölt húst. Fedjük le, és főzzük körülbelül 30 percig.
Eközben mossuk le a savanyú káposztát, és vágjuk kisebb darabokra.
Hozzáadunk a húshoz, fedő alatt további 30-40 percig főzzük.
Pici zsíron pirítsuk meg a lisztet, adjuk hozzá a tejfölt, keverjük simára és borsozzuk meg.
Öntsük a tejfölös szószt a káposztához és húshoz, keverjük jól össze, és még 15 percig főzzük.
Tálaljuk forrón, friss kenyérrel.