Forrás: Pixabay: 12019
Maglyarakás
Nagyszerű élmény számomra a maglyarakás elkészítése. Mivel gyermekkoromban ízlelhettem meg először ezt a finom magyar ételt, hozzám kötődnek a legszebb családi emlékek. Sokat kísérleteztem a recepttel, hogy megtaláljam a tökéletes íz- és állag-egyensúlyt.
Hozzávalók
- 500 g darált hús (marha vagy sertés)
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 800 g burgonya
- 2 ks tojás
- 200 ml tej
Eljárás
Először a hagymákat apróra vágom, és az olajon üvegesre párolom. Érdemes a fokhagymát csak a végén hozzáadni, hogy ne égjen oda.
Hozzáadom a darált húst, és közepes lángon pirítom, míg a hús színe megváltozik. Ekkor adom hozzá a sót, a borsot és a pirospaprikát.
A burgonyát meghámozom és vékonyan felszeletelem. Fontos, hogy a szeletek egyenlő vastagságúak legyenek, hogy egyenletesen puhuljanak.
Egy tűzálló tálat vékonyan kikenek olajjal, majd elrendezem benne a burgonyaszeletek egy részét. Erre jön egy réteg hús, majd újra burgonya. Így rétegezem, míg az összes hozzávaló el nem fogy.
A tojásokat felverem a tejjel, és ezt ráöntöm a tálba.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on sütöm mintegy 25 percig. Kóstolásra ajánlom egy kis tejföl kíséretében.