Almás pita
Az almás pite Amerika egyik hagyományos süteménye, ami igazán egyszerű és nagyon finom. Az almával megtöltött tésztát fűszerek és cukor egészíti ki, majd mindezt egy másik réteg tészta borítja. Az így elkészült pitét a sütőben sütjük meg aranybarnára.
Hozzávalók
A pite tésztájához:
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 2 tojássárgája
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 4 evőkanál víz
Az almás töltelékhez:
- 1 kg alma
- 2 evőkanál citromlé
- 150 g cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
Eljárás
Elkészítjük a tésztát: a lisztet és a vajat összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a sót. Az egészet vízzel összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.
Az almákat meghámozzuk és kicsumázva, apró kockára vágjuk.
Az almákat, a citromlevet, a cukrot és a fahéjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a lisztet.
Az almás tölteléket a kihűlt tésztára kanalazzuk.
A tetejére kinyújtott tésztával befedjük, majd a tetejét megkenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük.