Forrás: freepik
Becsínált leves
A becsínált leves egy kedvenc családi ebédünk, amit mindig nagy örömmel főzök. Az egyik legjobb dolga ennek a levesnek, hogy bár az elkészítése kicsit hosszadalmas, de tényleg minden pillanatát élvezem. A végeredmény mindig megéri: ízletes, tartalmas, és nagyon laktató!
Hozzávalók
- 1 ks nagy fej vöröshagyma
- 4 ks közepes méretű sárgarépa
- 3 ks petrezselyemgyökér
- 1⁄2 zeller
- 1⁄2 Fej kelkáposzta
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 500 g érlelt marhahús (lapocka vagy oldalas)
- 11⁄2 l víz
- 1 ks babérlevél
- 1 ks nagy paradicsom
- 2 csapott evőkanál pirospaprika
- 100 g liszt
- 150 g vaj
- só
- bors
- 1 csipet szerecsendió
Eljárás
A zöldségeket meghámozom és nagy darabokra vágom. Kedvencem az, amikor a konyhában vannak olyan finom illatok, amelyeket csak frissen vágott zöldségek biztosíthatnak.
A húst felkockázom és egy tálba helyezem. A hús minősége itt nagyon fontos, ajánlom, hogy az érlelt marhahús legyen a választás. Ezenkívül arra is figyelek, hogy a hús legyen szép piros, és friss.
Egy nagy lábasban felmelegítem a vajat, beledobom a felaprított hagymát és megpirítom. Majd hozzáadom a húst, és addig pirítom, amíg minden oldala meg nem barnul.
Hozzáadom a zöldségeket, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és a hozzáadom a pirospaprikát. Nagyon vigyázz, hogy ne égesd le a paprikát, mert keserűvé válhat a leves.
Ahogy a zöldségek kezdenek pirulni, felöntöm vízzel. Fedő alatt, közepes lángon főzöm, míg a hús meg nem puhul.
A végén hozzáadom a nagyobb darabokra vágott paradicsomot, sózom, borsozom és egy csipetnyi szerecsendiót is adok hozzá. Jól keverd össze az egészet, hogy minden összetevő jól eloszlathasson.
A lisztet elkeverem egy kis vízzel, majd hozzáadom a leveshez. Lassú tűzön főzöm tovább, amíg a leves be nem sűrűsödik.
A végén az egészet levesztem a tűzről, és hagyom állni 10-15 percig, mielőtt tálalnám.