Forrás: Pixabay
Bolognai mártás, avagy ragù alla bolognese
Az eredeti bolognai mártás (ragù alla bolognese) receptje, ahogy Olaszországban, Bolognában készítik. A gazdag húsmártást klasszikus olasz összetevőkből állítjuk össze. Ez az egyszerű, de ízletes recept kiválóan alkalmas bármilyen, tészta alapú ételhez.
Hozzávalók
- 200 g marhahús zsírtartalommal
- 200 g sertéshús zsírtartalommal
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 Közepes fej vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 2 Szál zeller
- 200 ml száraz fehérbor
- 400 g darabolt paradicsom (konzerv is jó)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál bors
- Kis csokor friss bazsalikom
- 100 ml olívaolaj
Eljárás
Eljá
Először keverd össze a marha- és sertéshúst, majd időnként megkeverve pirítsd meg őket egy nagy serpenyőben az olívaolajon.
Adj hozzá apróra vágott hagymát, sárgarépát, zellert és fokhagymát. Főzd őket a hússal együtt, míg a zöldségek megpuhulnak.
Öntsd hozzá a bort, és főzd, míg teljesen elpárolog.
Adj hozzá darabolt paradicsomot és paradicsompürét, és keverd össze az alapanyagokat. Ízesítsd a keveréket sós és borssal.
Csökkentsd a hőmérsékletet és főzd a mártást alacsony lángon, fedő alatt, körülbelül 2-3 órán keresztül, időnként megkeverve.
Néhány percig hagyd pihenni a tésztát a tűzről levéve, majd add hozzá a tépett friss bazsalikomleveleket.
Tálalás előtt öntsd a mártást a kifőtt tésztára, szórj rá reszelt parmezánt és élvezd a klasszikus olasz ízeket!